pizzor

4 st

ingredienser

  • 4 dl
  • vatten
  • 20 g
  • färsk jäst
  • 600 g
  • vetemjöl Tipo 00 eller Manitoba Cream
  • 2 tsk
  • salt

Gör så här

Häll ljummet vatten i en stor bunke och rör i jästen tills den lösts upp.

Blanda i salt och sedan mjöl. Rör runt med en slev tills degen blandats jämnt. Du ska inte knåda! Ibland upplevs degen lite torr i detta skede. Det är helt normalt och degen upplevs sedan fuktigare efter första jäsningen.

Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur 8-12 timmar.

Häll upp degen på ett mjölat bord och dela upp den i 4 (normalstora) eller 8 (minpizzor) lika stora delar.

Forma dem till runda bullar genom att pressa ner degbiten i mitten och vik över kanterna. Upprepa ett par gånger tills det blivit en spänd degbulle utan bristningar.

Smörj en bricka med olivolja. Lägg på bullarna och stryk lite olivolja över.

Täck noga med plastfolie. Ställ i kylen och låt kalljäsa i ca 1 dag.

Låt pizzabollarna stå ute i rumstemperatur 1-2 timmar innan du bakar ut pizzan. Då kommer jäsningen igång och degen blir fluffigare.

Kategorier: Mat recept