Ingredienser
- ca 800 g strimlad kycklingfile
- 1/2 knippe salladslök
- 1 msk sesamfrön
Egen teriyakisås:
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 dl strösocker (eller annan sötning som honung, sirap eller sötströ)
- 1,25 dl japansk soja (den blaskigare varianten)
- 1 dl vatten
- 1 1/2 msk risvinäger
- 1 msk färsk riven ingefära
- 2 tsk majsstärkelse + 4 tsk vatten för redning
- 3 msk sweet chilisås
- några chiliflakes (kan uteslutas)
Gör såhär:
1) Börja med att göra teriyakisåsen. Blanda i alla ingredienser i en kastrull, låt koka upp under vispning. Den ska bli lite tjockare i konsistensen. Om den blir för blaskig så ha i lite mer majsstärkelse, om för tjock så ha i lite mer vatten. Ställ undan.
2) Stek strimlad kycklingfile i lite olivolja. Salta & peppra. Häll i teriyakisåsen och sjud runt i ca 1 minut. Strö över sesamfrön.
Servera med kokt ris och gärna en härlig asiatisk gurksallad och chilimajjo (srirachasås och majonnäs blandat – finns att köpa färdig också). Asiatisk gurksallad gör du enkelt såhär:
Asiatisk gurksallad
- 1 gurka
- lite salt
- 1 vitlöksklyfta
- 1 lime
- 1 1/2 msk sesamolja
- 2 msk japansk soja
- 2 tsk fisksås
- 2 msk sweet chilisås
- 1 tsk chiliflakes (ta mindre om du inte vill det ska vara så starkt)
- 1 lime
- 1/2 kruka koriander (hoppa över om du inte gillar)
- Sesamfrön
Gör såhär:
1) Skiva gurkan och lägg på en skärbräda, strö på lite salt och låt står en stund så den får vätska av sig lite. Pressa sedan med hushållspapper på gurkskivorna.
2) Blanda en dressing av pressad vitlök, saften av limen, sesamolja, japanska soja, fisksås, chiliflakes, 1 lime, sweet chilisås, hackad koriander och sesamfrön. Blanda sedan dressingen med gurkskivorna.
Servera med ris, strimlad salladslök och sesamfrön.